Güzel ve estetik bir gülüşün kişinin sosyal hayatına ve özgüvenine katkısı yadsınamaz bir gerçek. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif gelişmeler sayesinde dişlerin, renk, şekil ve yerleşim bozuklukları artık kolayca çözümleniyor. Renklenmiş dişlerin beyazlatılması (bleaching) yöntemi ise, diğer restoratif yöntemlere kıyasla daha ekonomik, kolay ve zahmetsiz olmasıyla sıklıkla tercih ediliyor.

Diş Beyazlatma (Bleaching), kısa dişlerdeki renkleşmelerin giderilerek, beyazlatmanın sağlanması işlemidir.

Dişler çeşitli sebeplerle beyazlığını kaybeder. Özellikle, çay, kahve, kola gibi dişlerde leke bırakan gıda maddelerinin tüketimi lekelenmeyi arttırırken, çoçukluk yıllarında veya anne karnındayken kullanılan bazı antibiyotikler, sigara kullanımı, fazla miktarda flor alımı gibi çeşitli sebeplerle renk değişimleri yaşanabiliyor. Bu tür renkleşmeler, diş fırçalama ve kişinin ağız bakımına özen göstermesiyle giderilemez. Dişler lekelerden kurtulsun diye yapılan bir hata olan sert fırçalama ise, dişlerde aşınma ve hassasiyete neden olabilir. Orta sertlikte fırçayla, doğru teknikle yapılacak fırçalama ise, diş sağlığı açısından faydalı yöntemdir.

Özellikle dişlerinin şeklinden memnun olup renginden memnun olmayanların tercih ettiği bleaching işlemiyle hızlı ve kolay bir biçimde beyaz dişlere kavuşmak mümkün oluyor.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Yöntemleri

Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan, doğru ve çabuk sonuçlanan ofis tipi diş beyazlatma ve kişinin evinde uygulayabileceği, özellikle maliyet açısından tercih edilen ev tipi diş beyazlatma olarak 2 şekilde uygulanır.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Office Bleaching)

Beyazlatma işlemi klinikte diş hekimi tarafından bir veya bir kaç seansta yapılır. Dişetleri korunarak dişlere uygulanan beyazlatma amaçlı jel, lazer, led gibi bir ışık kaynağıyla aktive olur. 30-60 dakika gibi bir sürede, dişteki lekelerin durumuna göre bir veya bir kaç seansta tamamlanan ofis tipi beyazlatma güvenli bir yöntem olmasıyla öne çıkmaktadır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching)

Bu yöntemde beyazlatma işlemi her ne kadar evde uygulansa da yine diş hekimi kontrolündedir. Diş hekimi dişlerin ölçüsünü alarak, bir kalıp hazırlar. Bu kalıp evde uygulanan beyazlatma sırasında diş etlerinin korunmasını amaçlamaktadır. Hasta bu kalıba beyazlatıcı jeli sürerek dişlerinde belirli sürelerle bekletir. Dikkat edilmesi gereken, hekimin belirlediği süre ve miktarda uygulamamnın yapılmasıdır.

Eczanelerde satılan diş beyazlatma setleri ise, kalıplar kişiye özel hazırlanmadığı için sağlıklı sonuçlar vermeyebilir. Kalıptan taşan ve uyumsuz kısımların olması, diş etlerine zarar verebilir. Bu tür ürünlerle beklenen sonucu almak daha zordur.

Beyazlatma Sonrasında

Diş beyazlatma işlemi sonrasında özellikle ilk iki hafta çok önemlidir. Bu süre boyunca dişlerde leke bırakacak sigara, çay, kahve, şarap, kola gibi alışkanlıklardan uzak durmak gerekir.

1-2 sene kalıcılığı olan beyazlığın korunması için ağız bakımına özen göstermek çok önemlidir. Dişlerde leke bırakan gıdaları da mümkün olduğunca az tüketmekte beyazlığı koruyamaya yardımcı olur.