Laminate veneer ya da diğer adıyla yaprak porselenler, dişlerin şeklini ve rengini kalıcı olarak değiştirmeye yönelik, estetik bir uygulamadır. Dişlerdeki renk farklılıkları ve çeşitli şekil bozukluklarını gidermek amacıyla, tüm dişe müdahale edilmeden, sadece dişlerin ön yüzeyine tırnak biçiminde porselen lamineler uygulanır. Alt yapısında metal içerik barındırmayan, ışığı geçirgen ve diş minesine benzer yapısıyla son derece başarılı ve estetik sonuçlar veren laminate veneer, estetik olduğu kadar koruyucu protez görevi de görmektedir.

Laminate Veneer Uygulanan Diş Sorunları

  • Renk değiştirmiş ve lekelenmiş dişlerde,
  • Dişlerin boy ve biçim olarak birbirinden farklı olduğu durumlarda,
  • Kırılma, çatlama gibi çeşitli sorunları olan dişlerde,
  • Aralıklı, boşluklu dişlerde,
  • Bazı çapraşık diş sorunlarında,
  • Genel olrak gülüşünü beğenmeyen hastaların yeni bir gülümsemeye kavuşmasında, laminate veneer başarılı bir çözüm yoludur.

Laminate Veneer Süreci

Tedavi sürecinde, öncelikle tasarım ve maliyetle ilgili ön görüşme yapılır. Ardından dijital tasarım aşamasına geçilir. Bu aşamada hastanın dişlerinin nasıl görüneceği belirlenir. Hastadan alınacak ölçüyle hazırlanacak mock-up dişlerle, yeni görünüme en yakın sonucu almak hedeflenir.

Ardından, dişlerin ön yüzeyinde, yaprak porselenlerin yerleştirileceği mine dokusundan gerekli kısımda aşındırma yapılır ve ölçü alınır. Laboratuara gönderilen ölçülere göre hazırlanan laminate veneerler, dişe yapıştırılmadan önce renk ve şekil uyumlarına bakılır. Son aşama ise yaprak porselenlerin dişe yapıştırılmasıdır.

Laminate veneer tedavisi toplam 2-3 seans kliğine gitmenizi gerektiren ve ortalama 1 hafta – 10 günde tamamlanan, hızlı sonuç veren bir yöntemdir. Genellikle ağrı, acı hissedilmeyen tedavide, hastanın tercihine göre lokal anestezi yapılabilir. Dişler pürüzlendirildikten sonra ise, geçici dişler uygulanarak, oluşabilecek hassasiyet ve görüntü değişikliğinin önüne geçilir.

Porselen Laminaların Avantajları ve Dezavantajları

Porselen laminalar;

  • Işık geçirgen, şeffaf yapısıyla doğal diş minesine son derece benzer bir görünüm sergiler.
  • Çay, kahve, şarap, sigara gibi dişte leke bırakan maddelerden etkilenmez.
  • Metal içermeyen yapısı sayesinde, dişetlerinde renk değişimine neden olmaz.
  • Diş yüzeyinde komple bir aşındırma gerektirmediği için diğer yöntemlere kıyasla dişi koruyucudur.

Laminate veneerlerin en önemli dezavantajı maliyetidir. Diş gıcırdatma, sıkma sorunu yaşayan hastaların ise diş hekimini bu konuda bilgilendirmesi ve tedavi sonrası gece plağı gibi koruyucu önlemler almaları gerekebilir.

Yaprak Porselen Tedavisi Sonrasında

Tedavinin ardından lamine dişleri korumak için ağız bakımını ihmal etmemek çok önemlidir. Dişlerde yapılan restorasyonlarda, bakteri birikimi ve çürük oluşumunun önüne geçmek için, diş fırçalama, diş ipi, ağız gargarası gibi hijyen uygulamaların düzenli bir alışkanlık içinde sürmesi ve 6 ayda bir diş hekimi kontrollerinin yapılması aynı zamanda laminane veneerlerin uzun ömürlü olmasına da yardımcı olacaktır.