Ağız kokusu, kişinin özellikle sosyal ilişkilerinde sorun yaşamasına neden olan, psikolojik açıdan utanç duymasına ve rahatsız olmasına yol açan bir problemdir. Halitozis olarak da bilinen ağız kokusunun çözümünde ilk olarak sorunun kaynağının tespit edilmesi gerekir. Çürük bir diş yüzünden kaynaklanabileceği gibi, sistemik bir hastalığın habercisi de olabilir.
Ağız kokusunu genelde kişinin kendi kendine farketmesi zordur, aile üyeleri veya yakın çevresinden birinin uyarması ile farkına varabilir. Böyle bir durumu sevdiklerinizle paylaşmak ilk anda kırıcı gibi görünse de, o kişinin sosyal yaşamı için çok faydalı olacaktır.
Ağız kokusunun bir çok sebebi olabilir, ancak çoğunlukla kaynağı yine ağız içindedir. En sık rastlanan ağız kokusu nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yetersiz ağız hijyeni: Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, dişlerde kalan yiyecek kalıntılarının ağızdan uzaklaştırılmasının tek yoludur. Temizlenmeyen dişlerde bakteri oluşmaya başlar, bu bakteriler uzun vadede diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına yol açarken, kısa vadede ağız kokusu oluşturur.
- Bazı yiyecek ve içecekler: Herkesin bildiği gibi soğan, sarımsak ve bazı baharatlar kokuya neden olmaktadır. Sürekli tüketilmesi durumunda ağız kokusu da sürekli bir hal alacaktır.
- Sigara kullanımı: Tütün ürünleri dişleri ve diş etlerini olumsuz etkilediği gibi kötü bir ağız kokusuna da yol açar.
- Ağız kuruluğu: diğer Tıp dilinde “xerostomia” denilen ağız kuruluğu tükürük salgısındaki azalmadır. Bunun neticesinde nefeste koku oluşur. Örneğin sabahları oluşan koku, gece boyunca yavaşlayan tükürük üretiminden kaynaklıdır. Eğer sürekli ağız kuruluğu yaşıyorsanız, kullandığınız ilaçların yan etkileri olabileceğini veya başka bir rahatsızlıktan kaynaklanabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
- Çürük diş ve diş eti hastalıkları: Dişlerdeki çürüme çok yaygın bir ağız kokusu nedenidir. Aynı şekilde diş eti iltihabı gibi çeşitli diş eti hastalıkları da ağız kokusuna neden olur. Çözümü elbette bir an önce tedaviye başlamanız olacaktır.
- Solunum yolu sorunları: Çeşitli enfeksiyonlar, sinüsler, akciğerler veya boğaz enfeksiyonlarında ağız kokusu oluşabilir.
- Diğer nedenler: Mide sorunları, özellikle reflü de bir sebeptir. Ayrıca şeker hastalığı da sebepler arasında olabilir.
Ağız Kokusunu Önleme Yolları
Sebepleri yazarken bazılarını açıkladığım ağız kokusunu engellemenin öncelikli yolu düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanmaktır. İyi bir ağız hijyeni diş sağlığınızı korumayı sağlarken, istenmeyen kokuların oluşmasını da engeller. Bol su içmek ağız içinin ıslak kalmasını sağlarken, şekersiz sakız çiğnemek de tükürük oluşmasına katkı sağlar. Ayrıca uzun süre aç kalmak da ağız kokusunun sebepleri arasındadır.
Ağız Kokusunu Önleyen Yiyecekler
Bazı yiyecekler kalıcı çözüm sağlamasa da ağız kokusunu engellemede faydalıdır. Tarçın, kakule ve karanfil antiseptik ve antibakteriyel etki sağlar. Ayrıca maydanoz, nane, elma, kereviz sapı çiğnemek ve havuç yemek ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur.
Siz de fikrinizi belirtin