Dişlerimizi fırçalarken günlük ağız hijyenimizi sağladığımız gibi plak ve tartar oluşumunun önüne geçmeyi ve uzun vadede diş sağlığımızı korumayı amaçlarız. Zaman içinde dişlerimizde ve diş etleri çevresinde oluşan renk değişimleri ve birikimler görebiliriz. Bu durumda ise tamamen parlak dişlere kavuşmak için daha sert fırçalama gibi aslında yapmamamız gereken bir yönteme başvurmaktansa plak ve diş taşı henüz oluşmadan önlem almamız ve oluştuktan sonra doğru yöntemlere başvurmamız, diş sağlığımızı korumakta çok önemlidir.

Diş Plağı Nedir?

Diş plağı, dişler ve diş etleri üzerinde oluşan görünmez bir film tabakasına benzeyen, bakteri içeren birikimlerdir. Dişlerde plak varlığı diş çürümelerine ve diş eti hastalıklarına neden olabilir ve bu hastalıkların ilerlemesi durumunda diş kaybına varan ciddi sonuçlar doğurabilir.

Diş Taşı (Tartar) Nedir?

Diş taşı, diş etinin altında ve üstünde, dişin arka veya ön yüzünde oluşabilen birikmiş plaklarla sertleşmiş bakteri tabakasıdır. Oluştuktan sonra yeterli bir ağız hijyeniyle giderilmesi mümkün olmayan tartarlar oluşmadan önlem almak gerekir. Diş taşları diş ve diş eti sağlığına yönelik bir tehdit olduğu gibi estetik açıdan da hoş olmayan bir görüntüdedir.

Diş Plağı ve Tartar Oluşması Nasıl Engellenir?

Diş plağı ve diş taşı oluşmasının önüne geçmek için en etkili yöntem düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığıdır. Fırçalamanın günde 2 defa ve 2 dakika süreyle yapılması çok önemlidir. Fırçanın tüm dişlerin ön ve arka yüzeylerini temizlediğinden emin olmadan fırçalamayı tamamlamamak gerekir. Diş fırçasının 3-4 ayda bir değişmesi ve dişlerinize uygun boyda yumuşak veya orta sert kıllı bir fırça olmasını öneririm. Son yıllarda elektronik fırçaların daha doğru temizlik yaptığı sonuçları ortaya çıktığı için, böyle bir tercihte de bulunabilirsiniz.

Tartar ve plak oluşumunda hijyen kadar beslenme de önemlidir. Şekerli ve asitli gıdalar plak oluşumunu arttırır. Bu sebeple bu gıdaların daha az tüketilmesi, sonrasında ağzın suyla çalkalanması ve mümkünse yarım saat sonra dişlerin fırçalanması koruyucu özelliktedir.

Sigara alışkanlığı ise dişlerin de en büyük düşmanlarından biridir. Tartar oluşumunu arttıran tütün mamulleri, diş ve diş etleri açısından son derece zararlıdır.

Diş taşı ve plak oluşumuna karşı rutin hijyen dışında en etkili önlem profesyonel destek almanızdır.  Dişlerinizde tartar oluştuktan sonra evde alacağınız önlemlerle bu tabakadan kurtulmanız mümkün değildir. Diş hekimlerinin sıklıkla önerdiği 6 ayda bir diş hekimi kontrolleri diş sağlığınızın kontrolünü ve yapılacak diş temizliği oluşmakta olan plak ve tartarların uzaklaştırılmasını sağlar. Ağız sağlığınızı korumanın en önemli adımları olan plak ve tartar oluşumunu kontrol altına alarak ileri yaşlarınızda da sağlıklı dişlerinizle gülümsemeye devam edebilirsiniz.