Diş sağlığını korumanız ömür boyu her gün belirli alışkanlıklarla mümkün olabilir. Ancak bu küçük alışkanlıkların karşılığının kendi dişlerinizle sağlıkla gülümsemek olması, sizi zorlamayan hatta mutlu eden rutinlere dönüşebilir.

  1. Dişlerinizi mutlaka fırçalayın.

Diş sağlığının korumanın en yaygın ve bilinen gerçeği oldu halde, veriler ülkemizde bu alışkanlığın yeteri kadar yaygın olmadığını gösteriyor. Hepimizin bildiğini ve bir diş fırçası ve diş macunuyla kolayca çözülebilecek bu alışkanlığı bir an evvel edinmek, özellikle günde 2 kere doğru şekilde fırçalamak diş sağlığınızı korumak için atacağınız en önemli adımdır.

  1. Doğru diş fırçalama

Düzenli fırçalama kadar doğru fırçalama da önemlidir. Dişler üzerine 45 derecelik açıyla yerleştireceğiniz yumuşak veya orta sert kıllı bir fırçayla tüm dişlerin ön ve arka yüzeylerini dairesel hareketlerle temizlemeniz gerekir. Çok sert fırça diş yüzeyi ve diş etlerine zarar verebilir. Plakların temizlenmesi için 2 dakikalık süre yeterlidir. Daha kısa sürede tüm dişlerin yeterli temizliği mümkün olmaz.

  1. Diş ipi kullanın

Diş fırçalama alışkanlığı yanı sıra diş ipi kullanmanın da rutinleriniz arasına katılması diş ve diş eti sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır.

  1. Dilinizi de temizleyin

Diliniz de ağız sağlığınızın bir parçası. Dilde oluşan birikimler ağız kokusuna ve plak oluşumuna neden olabileceği için, fırçalama sonunda hafifçe dilinizi de fırçalayabilirsiniz.

  1. Gargara kullanımı

Ağız hijyeninin diğer bir adımı da gargara kullanımıdır. Kişisel bir tercih olan gargara kullanımı temizlenmesi zor bölgelerin temizlenmesini sağlarken, asit miktarını dengelemeye destek olur. Nasıl bir gargara kullanacağınız konusunda diş hekiminize danışabilirsiniz. Genel olarak alkolsüz ağız bakım  suyu/gargara kullanabilirsiniz.

  1. Doğru diş macunu

Diş macunu seçiminde beyazlatma özellikleri ön plana çıktığı halde önemli olan florür içermesidir. Diş sağlığını koruyan etken bir madde olan florür içeren diş macunlarını seçmenizi öneririm.

  1. Su için

Su içmek hem genel sağlığımız hem de ağız sağlığımız için son derece önemli. Ağız kokusuna karşı da faydalı olan su içmek, dişlerde biriken plakların uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Diş fırçalama aralarında bol su içerek ve arada ağzınızı suyla çalkalayarak yiyecek kalıntılarının olumsuz etkilerinden korunabilirsiniz.

  1. Dişlerinizi aşındırmayın

Dişlerle ceviz, fındık gibi yiyeceklerin kabuklarını kırma, şişe kapağı açma, kalem çiğneme gibi alışkanlıklar diş minesine büyük zarar verir. Mine tabakasında oluşan aşınma ve hasar diş çürümesine zemin hazırlar.

  1. Beslenme alışkanlıklarınız

Şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerin dişlere zarar verdiği herkes tarafından biliniyor. Dişlerin çürümesini ve diş eti hastalıklarını hızlandıran ve tetikleyen bu gıdaları tüketirken kendinize sınır koymanız diş sağlığınızı korumada büyük önem taşır.

  1. Diş hekimi kontrolleri

Evde sağladığınız ağız hijyeni her ne kadar yeterli olsa da düzenli diş doktoru kontrolü, sorunların başlangıç aşamasında belirlenmesini ve önlem alınmasını sağlar. Diş plakları dişlerinizi fırçaladıktan oluşmaya başlar ve iyi bir hijyene rağmen belirli sürelerle tartar oluşumuna yol açabilen bir yapıdadır. Diş kontrolünüz sırasında yapılacak diş temizliği bu problemi tamamen ortadan kaldırır ve diş sağlığınızın korunması açısından çok önemli bir adımdır.