Diş eti kanaması öncelikle diş eti hastalıklarının veya başka sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Sağlıklı diş etleri kanama yapmayacağı gibi bu sorunu yaşıyorsanız doktorunuza başvurarak teşhis ve tedavisini yaptırmanız gerekir.
Diş eti kanamasının sebepleri:
- Sert fırçalama ve yanlış diş ipi kullanımı diş etinde kanamaya yol açabilir. Sert fırçalama diş etlerine ve diş minesine zarar vereceği için bu şekilde fırçalamadan kaçınmalısınız.
- Diş eti iltihabı (gingivitis) en yaygın diş eti kanaması sebepleri arasındadır. Diş etlerinde biriken bakteri plaklarının zaman içinde çoğalması ve yeterli hijyeninin sağlanmamasıyla oluşan diş eti iltihabı başlangıçta diş etinde kızarıklık ve şişlik olarak kendini gösterir. Diş eti kanaması hassasiyetin çoğaldığına işarettir. Diş eti hastalığına dönüşmeden önlem alınması gerekir.
- Kan sulandırıcı ilaçlar diş etinde kanamayı kolaylaştırır, bu çeşit ilaç kullanan hastaların standart ürünler yerine daha hassas ürünler kullanması, devam etmesi durumunda doktorundan yardım alması gerekir.
- Hamilelik döneminde değişen hormonlar ve kan akışı kanamaya yol açabilir. Diş eti hassasiyeti gebelikte sıklıkla rastlanabilen bir durumdur. Ağız hijyenine özen göstermek ve gebelik öncesi diş ve diş eti sorunlarına çözüm getirmek koruyucu önlemler arasındadır.
- Şeker hastalığı diş eti problemlerini de beraberinde getirebilir. Özellikle kan şekerinin kontrol altına alınamadığı durumlarda diş eti kanamaları oluşabilir. Diyabet hastalarının ağız hijyenine özellikle önem vermeli, değişen durumlara önlem almalıdır.
- Yetersiz ağız bakımı sağlıksız diş ve diş etlerinin en önemli sebebidir. Oluşan plak ve tartar diş eti kanamalarıyla sonuçlanır.
- Sigara kullanımı diş eti sağlığınızı olumsuz etkiler. Diş eti iltihabını tetikleyen ve oluşturan pek çok madde içeren sigarayı bırakmak sağlığınız açısından çok önemli olacaktır.
- Sağlıksız beslenme ve vitamin eksikliği diş eti kanamalarının diğer bir sebebidir. Sağlıklı gıdalar yerine işlenmiş hazır gıdaların tüketilmesi diş eti sağlığını olumsuz etkiler.
Diş eti kanaması nasıl tedavi edilir?
Ağız sağlığının temeli ve olmazsa olmazı yeterli hijyenin sağlanmasıdır. Mutlaka günde 2 kere 2’şer dakikalık diş fırçalama ve ardından diş ipi kullanımı ağız hijyeniniz için yeterli olur. Doğru fırçalama konusunda çekinceleriniz varsa diş hekiminize danışabilirsiniz. Gargara kullanımı diş etini rahatlatırken, tuzlu suyla gargara gibi evde uygulayacağınız basit çözümler de diş eti kanamasına fayda sağlar. Hassas diş ve diş etleriniz varsa yumuşak fırçayla fırçalama veya hassasiyete yönelik elektrikli diş fırçası kullanarak da destek sağlayabilirsiniz. Aldığınız önlemlere rağmen geçmeyen diş eti kanaması durumunda mutlaka bir diş hekimine başvurarak, hastalığa dönüşüp istenmeyen sonuçlara neden olmadan önlem alabilirsiniz.
Siz de fikrinizi belirtin