Diş dolgusu, özellikle yetersiz ağız bakımına bağlı sebeplerle, dişlerde oluşan çürük ve aşınmanın temizlenerek, oluşan boşluğun doldurulması, dişin yeniden işlev kazanması ve dişin eski görünümüne kazanmasını sağlayan tedavidir.

Dolgu tedavisinde, çürük alan diş hekimliğinde “kavite” denilen oyuk açılarak temizlenir. Dişin bütünlüğünü bozmayan işlem sadece çürüğü temizlemeye yöneliktir. Dolgu malzemesiyle bu boşluğun doldurulması sonrası dolgunun dişe sabitlenmesiyle, çürüme süreci durdurularak, dolgunun düşme olasılığının da önüne geçilmiş olur.

Dolgu malzemesi seçerken, tedavi edilecek dişin pozisyonu dikkate alınır. Arka dişlerin çiğneme fonksiyonu sebebiyle dayanıklılık, ön dişlerde ise estetik sonuç almak önemlidir.

Dolgu sadece çürük dişlere gerekmez. Kırık, çatlak ve aşınmış dişlere de dolgu uygulanması gerekebilir. Çürük dişin en iyi belirtisi, diş ağrısı ve dişteki gözle görülür çürüme olarak düşünülse de, yeni başlayan ve dişlerin arkasında kalan çürümelerin belirlenmesi muayene ve görüntülemeyle kesinleşebilir.

Çürüme mine tabakasında başlar, burada sinir bulunmadığı için ağrı yapmaz. Dentin tabakasına ilerledikçe özellikle sıcak, soğuk gibi değişikliklere duyarlı hale gelen diş, zaman zaman ağrıyabilir. Dişin bu aşamada da tedavi edilmemesi, çürüğün ilerlemesine ve kanal tedavisine ihtiyaç duyulmasına yol açar. Çürük dişin zamanında tedavi edilmemesine diş kaybına varsan sonuçlar doğurabilir.

Dolgu Malzemeleri

Diş hekimliğinde kullanılan 3 farklı dolgu malzemesi bulunur:

  • Amalgam Dolgu: Halk arasında gümüş dolgu, siyah dolgu gibi isimleri de olan amalgam dolgu, kullanılan en eski dolgu malzemesidir. Civa, gümüş, bakır ve kalay karışımı bir malzeme olan amalgam dolgu, direnci yüksek olmasından dolayı özellikle arka dişlerde kullanılan, uygun maliyetli bir dolgu çeşididir. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar civanın insan sağlığına olumsuz etkilerini ortaya koyduğu için, daha az tercih edilen bir malzeme olmuştur. Alternatif malzemelerin yaygınlaşması hem estetik hem sağlık açısından, diğer malzemelerin kullanımını arttırmıştır.
  • Kompozit Dolgu: Beyaz dolgu da denilen kompozit malzeme hem ön hem arka dişlerde rahatlıkla uygulanabilir. Amalgam malzemeye daha maliyetlidir. Kırık, çatlak ve aşınmış dişlere de son derece estetik bir görünüm sağlar.
  • Porselen Dolgu: Dişe en iyi uyum sağlayan ve en sağlıklı dolgu çeşididir. İnley onley olarak da geçen bu dolgu hem ufak hem de büyük çürüklerde başarılı sonuçlar verir. Maliyeti diğer dolgulardan yüksektir. Dayanıklı, renk değişimine dirençli ve görüntü bakımından başarılı olması, dolgu için tüm beklentileri karşılamaktadır.

Dolgu Yaptırdıktan Sonra

Tedavi sonrası kısa bir süre hassasiyet olması normaldir. Porselen ve kompozit dolgu yapıldıktan sonra yemek yenilebilir. Amalgam dolgularda ise 2 saat beklemek gerekir. dolgu yapılırken uygulanan anestezinin etkisi geçene kadar yemek yemeniz faydalı olacaktır. Çünkü uyuşma nedeniyle, dilinizi, yanağınızı ısırabilirsiniz.

Dolgu yaptırdıktan sonra çiğnerken dişinizde ağrı olursa, bu dolgunun yüksekliğinden ve şeklinden kaynaklanıyor olabilir. Ağrı olması durumunda  veya hassasiyetin geçmemesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurmanız gerekir.

Özellikle ilk 1-2 hafta aşırı sıcak, dişe yapışkan şekerli yiyecekler yemekten kaçınmanızı öneririm. dolgu yapılan dişe fazla baskı yapmadan çiğnemeniz gerekir.

Geçici Dolgu Nedir?

Özellikle bir seanstan uzun süren tedavilerde uygulanan geçici dolgular, kanal tedavisi ve acil müdahale gerek dişlerde de uygulanan bir dolgu türüdür. normal dolguların koruculuğuna ve dayanıklılığına sahip olmadıkları için uzun süre bekletilmemesi gerekir.

Dolgulu Dişin Bakımı

Dolgu dişlerin çürümesine engel olmayan, durduran bir tedavidir. Yeni çürüklerin oluşmasının önüne geçmek için, dişlere düzenli bakım yapmak önem taşır. Aynı şekilde düzenli diş muayenesi, diş sorunlarının başlangıçta tespit edilmesini, kısa ve kolay bir tedaviyle sonuçlanmasını sağlayacaktır.